ΠΡΩΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

ΠΡΩΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

Αρχικά κάθε ομάδα πρέπει να δηλώσει την πρόθεση συμμετοχής της συμπληρώνοντας την«ΔΗΛΩΣΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ« φόρμα  που υπάρχει διαθέσιμη σε διάφορα σημεία στην ιστοσελίδα, με τις αντίστοιχες πληροφορίες που επιζητούνται για το Σχολείο, τα ονόματα των μαθητών στην ομάδα, και τα στοιχεία επικοινωνίας μέσω εμαιλ και τηλεφώνου.

Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου η κάθε ομάδα πρέπει να υποβάλει την ιδέα της για το Διαστημικό πείραμα της και την διάταξη για να το υλοποιήσει που θέλει να θέσει σε περιβάλλον μηδενικής βαρύτητας με το διαστημικό όχημα της  Blue Origin  σε επόμενη αποστολή στα 100 χιλιόμετρα επάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, όπου για 5 με 7 λεπτά η κάψουλα που θα το μεταφέρει θα παραμείνει εκεί, προσομοιώνοντας ένα περιβάλλον μηδενικής βαρύτητας, προτού κατέβει μετά πάλι στην Γη με αλεξίπτωτο για να συλλεχτεί και μετέπειτα να ακολουθήσει η επιστημονική ανάλυση των δεδομένων.

Το όλο εγχείρημα είναι μια δράση που είναι σχεδιασμένη να εμπεριέχει όλα τα στοιχεία της σύγχρονης προσέγγισης στην εκπαίδευση που εν συντομία χαρακτηρίζεται σαν S.T.E.A. (S-Science, T-Technology, E-Engineering, A-Arts, M-Mathematics).

Δηλαδή το περιεχόμενο του πειράματος αντλεί την θεματολογία έρευνας του από τους κλάδους των:

Επιστημών-S(ciences): Φυσική/Χημεία/Βιολογία
• Εμπεριέχει χρήση σύγχρονων Τεχνολογικών εργαλείων-T(echnology): προγραμματισμό, ρομποτικούς μηχανισμούς, μικροελενκτές, μηχανολογικά στοιχεία κατασκευής μηχανών, ηλεκτρικά κυκλώματα, ηλεκτρονικά και άλλα.
• Επιζητεί ομαδική συνεργατική προσπάθεια για να σχεδιαστεί, να υλοποιηθεί , να κατασκευαστεί λειτουργικά με κάθε λεπτομέρεια το πείραμα, μετέπειτα να δοκιμαστεί εξαντλητικά και επιτυχώς προτού μεταφερθεί στην εταιρία Blue Origin στις ΗΠΑ για να ακολουθήσει η διαστημική αποστολή στο χείλος της ατμόσφαιρας στα 100 χιλιόμετρα. Όλα αυτά τα περιγράφει ο όρος E(ngineering).
• Ζητείται η Χρήση της φαντασίας μέσω της καλλιτεχνικής μας έμπνευσης, την άντληση σκέψεων, την εικαστική η θεατρική απεικόνιση τους, όπου προτροπή δίνεται πέρα από την πειθαρχημένη αναλυτική και συνθετική προσπάθεια σε αυτό που μερικές φορές αναφέρεται στα Αγγλικά ως «Thinking out of the box» η «What If», και εν συνοψίσει προσδιορίζονται από τον όρο A(rts)-Τέχνες.
και τέλος επίσης
• Στηρίζεται στα Μαθηματικά M(athematics), που είναι η «γλώσσα» των επιστημών, όπου με συμβολικά και αφηρημένα εργαλεία σκέψης αναπτύσσονται μοντέλα ανάλυσης και μελέτης του Φυσικού χώρου και των φαινομένων που μας περιβάλουν.

Στο ΠΡΩΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ του διαγωνισμού η κάθε ομάδα μετά από ομαδικές διεργασίες επιζήτησης υλοποιήσιμων ιδεών – «Brainstorming Sessions» και μέσα στα παρακάτω περιοριστικά σχεδιαστικά όρια (Χώρος Πειράματος: 10 cm x 10 cm x 20 cm – Συνολικό βάρος πειράματος μαζί με το περιβάλλον κουτί που το εμπεριέχει: 500 grams) πρέπει να υποβάλει την κεντρική ιδέα του πειράματος το αργότερο μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Η άντληση ιδεών εκκινεί πάντοτε και συνοδεύεται με επισκόπηση της ήδη υπάρχουσας βιβλιογραφίας και προσπάθειας στο θέμα αυτό της «μηδενικής βαρύτητας» η «zero g(ravity) η 0 g » όπως διεθνώς αναφέρεται από επιστήμονες, πανεπιστήμια, τεχνολογικά κέντρα, διαστημικές εταιρίες, και διάφορους φορείς. Υπάρχει μια εκτενής βάση δεδομένων στο θέμα αυτό και αρκετές ενδιαφέρουσες μαθητικές αποστολές από τις οποίες κάποιος μπορεί να μάθει να επαυξήσει το επίπεδο της τεχνολογίας (State of the Art) και να προσθέσει ένα ακόμη λιθαράκι στην γνώση. Σε άλλο μέρος της ιστοσελίδας αυτής στην ενότητα ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ απορυθμίζονται ορισμένες πηγές για την άντληση ιδεών.

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(http://eef-diastima.gr/wp-content/uploads/2018/04/header-inner.jpg);background-color: #046299;background-size: contain;background-position: top center;background-attachment: fixed;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 200px;}div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container.dfd_stun_header_vertical_parallax {-webkit-transform: -webkit-translate3d(0,0,0) !important;-moz-transform: -moz-translate3d(0,0,0) !important;-ms-transform: -ms-translate3d(0,0,0) !important;-o-transform: -o-translate3d(0,0,0) !important;transform: translate3d(0,0,0) !important;}